Volgende
Hond kopen of adopteren?

Hond kopen of adopteren?

Wanneer je een hond aanschaft, weet je dat je er een nieuw gezinslid bij hebt voor de komende 8-15jaar.

Hond kopen of adopteren

Je kan kiezen voor een pup bij een fokker of een hond uit het asiel. Je kan ook een hond adopteren uit het buitenland, of adopteren uit een gezin.

Overleg ook altijd met je gezinsleden of zij ook achter je plannen staan. Ook zij krijgen een nieuw gezinslid. Wanneer je beslist om een hond in huis te nemen realiseer je dan goed dat dit voor zijn of haar hele leven is. Een hond heeft net als de mens levenscyclussen die ze doorlopen.  Een puppy moet alles nog leren en plast daar waar ze staan. Een tiener is lekker eigenzinnig en test nogal eens de grenzen van je geduld. De volwassen hond is een zalig maatje en de grijze sik kan al niet meer zo goed volgen als vroeger. Alleen volgen deze fases elkaar veel sneller op omdat de hond veel minder lang leeft dan de mens. En ooit zul je ook afscheid moeten nemen.

Karakter en gezondheid van de hond

Het is belangrijk dat je een hond kiest die het beste past bij jouw levensstijl. En niet bij je imago! Je verdiept je in de algemene karakter eigenschappen van het ras, maar je ook al een beetje verdiept in de gezondheidsproblemen eigen aan de rassen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Ben jij superactief en ondernemend kies dan geen franse bulldog en als je van rust houdt in je huis moet je geen jack russel in huis nemen ook al vind je dat een hele mooie hond. Kies een hond die bij jou past! En dit is dus niet perse het hondenras waar je eerst aan dacht.

Honden gaan het best  jaarlijks naar de dierenarts voor een gezondheidscheck en zijn entingen. Sommige honden worden ziek of blesseren zich tijdens het ravotten. Natuurlijk is dit geen reden om niet voor een hond te kiezen, maar je moet er wel bedacht op zijn dat dit kosten met zich meebrengt. Over het algemeen hoe groter de hond, hoe hoger de kosten bij medische ingrepen. Je verdiepen in het ras is dus heel belangrijk om later niet voor verrassingen te komen te staan, want dikwijls zijn de veel voorkomende kwalen bekend van elk ras. Veel kwalen zijn ook erfelijk en een goede stamboom helpt zeker om een gezonde hond te kopen.

Hond kopen bij een fokker

Wanneer je kiest voor een pup bij een fokker is het belangrijk dat je niet koopt bij een broodfokker. Helaas nemen deze het vaak niet te nauw met de kwaliteit en kiezen ze helaas voor kwantiteit. Dit scheelt vaak wel in de aanschaf prijs ten opzichte van honden met een stamboom maar toch is dit vaak goedkoop blijkt duurkoop! En buiten de extra kosten bij de dierenarts is het vooral heel zielig voor je hond, dat deze aan veel kwaaltjes leid!

Enkele zaken waar je moet op letten bij de fokker:

 • Goede fokker heeft 1 a 2 nestjes
 • Goede fokker overhandigd een gezondheidscertificaat van de pup en de ouders
 • Pups zijn gechipt en geregistreerd met een Europees Paspoort
 • Pups mogen het nestje pas vanaf 7 weken verlaten
 • Pups groeien op in huis samen met de moederhond
 • Moederhond en pups zijn blij en vrolijk met je bezoek
 • Goede fokker is nieuwsgierig naar uw woon-en leefomstandigheden thuis
 • Pups zijn alert, vrolijk, nieuwsgierig
 • Pups hebben schone ogen, oren, billetjes
 • Pups hebben een blinkende vacht
 • Pups worden ontwormd en ingeënt

Asielhond adopteren

Wanneer je kiest voor een asielhond kan je kiezen voor een pup of een volwassenhond.

In de dierenasiels proberen ze zoveel mogelijk informatie te bezorgen over het dier en zijn achtergrond. Er is een heel team van profesionele en vrijwilligers dagelijks in de weer om de asielhonden te verzorgen en te screenen vooraleer ze geplaatst kunnen worden.

Je kan een pup uit het asiel adopteren of je kan ook kiezen voor een volwassenhond te adopteren.

Een volwassenhond heeft zijn eigen gebruiken. Soms is deze hond opgevoed en zindelijk, soms heeft deze hond al een redelijke rugzak ellende mee gemaakt. Een hond die nog opgevoed moet worden, op oudere leeftijd vergt een bepaalde aanpak. Maar met het nodige vertrouwen en geduld krijg je er op termijn zeker een maatje bij voor het leven. Die jouw dankbaar en trouw is. That’s priceless!!!

Vooraleer een hond geplaatst wordt heeft de asielhond al een heel traject doorlopen in het asiel. Na een intake gesprek in het asiel zal er gekeken worden of er een mogelijke match is met het adoptiegezin. Je gaat een hond nooit direct mee naar huis krijgen.

Eerst worden er bezoekmomenten ingepland. In het asiel en eventueel bij u thuis. Soms komt er een asielmedewerker langst om een plaats bezoek te doen. Er is een zeer goede samenwerking nodig tussen het asiel en het toekomstige adoptiegezin. Honden met een rugzakje worden in het asiel professioneel gescreend en begleid door de gedragstherapeut. Bij sommige asielhonden is het nodig  om de samenwerking met de gedragstherapeut verder te zetten na de adoptie. Dit gebeurt steeds in onderling overleg. Zo heeft de hond de beste kansen om een geschikt baasje te vinden en keren ze niet na enkele weken terug in het asiel.

Buitenlandse hond adopteren

Je kan uiteraard ook een hond adopteren uit het buitenland. Dan is er meestal minder bekend over de achtergrond van de hond. Niet alleen de taal is een barrière maar soms zijn het honden die op straat zijn opgegroeid en nooit in een gezin/huis hebben geleefd. Omdat de informatie van de ouderdieren ontbreekt weet je ook niets over de medische achtergrond, erfelijke ziektes…Dit neemt niet weg dat je toch een mooie vertrouwensband kunt opbouwen en dat uw hond uitgroeid tot een prachtige, vrolijke vriend voor het leven. Het traject loopt misschien minder vlot, maar de voldoening zal zeker zo groot zijn.

Een hond uit een gezin adopteren

Je kan ook een hond adopteren van iemand die ziek is, of van een overleden familielid. Dit zijn vaak honden die goed gesocialiseerd, zinnelijk en opgevoed zijn. Ook met deze honden moet je een vertrouwensband opbouwen wat soms tijd vraagt. Maar dit gaat vlotter en makkelijker lopen dan wanneer je een verwaarloosde of mishandelde hond in huis neemt.

Wist je dat onze Caro de mascotte van AniMALL.be ook uit het asiel komt?

Nieuwsgierig naar Caro haar verhaal? Volg ons op facebook en kom volgende week het verhaal van Caro te weten.

 

 

Vorig artikel Caro
Volgend artikel Earth Day: stilstaan bij het milieu voor álle (huis)dieren!

Laat een bericht achter

Opmerkingen worden moeten eerst worden goedgekeurd voordat ze online komen te staan.

* Verplicht