Volgende
Geleide hond

De verschillende geleide honden

Als we denken aan geleidehonden denken we snel aan de blindgeleidehond. Maar er zijn tal van geleidehonden, deze honden hebben elk hun eigen taak en functie. Er zijn zelfs honden die hele speciale taken uitvoeren en zelfs in dienst zijn. Denk dan aan politiehonden, militaire honden speurhonden en bv drugshonden die de hulpdiensten helpen bij het opsporen van drugs, dit zijn de hulphonden

Welke geleidehonden zijn er en wat is hun taak.

  • Blindgeleidehond leidt zijn baas om obstakels heen
  • ADL-hond (Algemene Dagelijkse levensverrichtingen) helpt mensen met een lichamelijke beperking bv de was doen.
  • Diabetes hulphond kan aangeven wanneer de baas een aanval gaat krijgen en zijn medicijnen moet innemen.
  • Epilepsie hulphond ze kunnen aangeven wanneer het baasje een epileptische aanval krijgt, zo kan de persoon zijn medicatie nemen of op het alarm duwen. De hond kan zijn baas ook in een stabiele zijligging leggen.
  • Signaalhond, deze hond helpt mensen met een auditive beperking. De hond kan waarschuwen als de bel of gsm gaat, aangeven wanneer de wasmachine klaar is, of wanneer de baby huilt,...
  • PTSS-hond (Post Traumatisch Stress Syndroom) deze hond kan ingezet worden bij mensen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt. Hij wekt het baasje tijdens een nachtmerrie, maar helpt ook overdag wanneer de baas stress ervaart.
  • Autisme-hond deze hond worden ingezet bij autistische kinderen of volwassenen. Bij kinderen worden ze ingezet om makkelijker contact te leggen met andere mensen. Kind en hond worden vast gemaakt aan elkaar wanneer ze de straat op gaan, zodat het kind niet de straat over gaat rennen. Maar de geleide hond gaat ook mee zodat de baas minder last heeft van prikkels, en de hond kan bv een uitgang zoeken wanneer het de baas te veel wordt.

Honden spelen een belangrijke rol voor mensen omdat ze emoties heel goed kunnen aanvoelen. Daardoor kunnen ze mensen helpen. Voor een geleidehond klaar is voor zijn taak doorloopt hij/zij een heel proces.

De hond moet geschikt zijn als geleidehond. Gedrag, karakter maar ook de bloedlijn zijn zeer belangrijk. Zeker niet elke hond komt in aanmerking. Wanneer men een geschikte hond heeft, gaat deze naar een gast gezin. Zo kan de hond optimaal socialiseren en vertrouwd geraken met mensen, dieren en omgeving... dit gecombineerd met een intensieve training. De kennismaking en klik met het nieuwe baasje zijn zeer belangrijk. Er moet een zeer goede band onstaan tussen beide. Wanneer dit hele traject doorlopen is kan de geleide hond starten met zijn taak. Een geleide hond gaat tussen de 8 jaar en 11 jaar op pensioen. Dan wordt er voor de hond opnieuw een geschikt gastgezin gezocht. Hier mag de hond dan genieten van zijn welverdiend pensioen.

Dit is in een notendop de soorten geleidenhonden en hun specifieken taken. Wil je meer van dit soort weetjes, nieuwtjes en actie en promo’s volg ons dan op social media en mis er geen enkele! 

Veel groetjes 

Het AniMALL.be team

Vorig artikel Haarballen bij de kat
Volgend artikel Allergievoer voor hond en kat

Laat een bericht achter

Opmerkingen worden moeten eerst worden goedgekeurd voordat ze online komen te staan.

* Verplicht