Volgende
Het verzorgen van een puppy

Het verzorgen van een puppy

Puppy's zijn schattige dieren die iedereen wil hebben. Maar wat vaak vergeten wordt, is dat een puppy intensieve aandacht vereist. Het verzorgen van een puppy vergt veel aandacht en liefde. Uiteindelijk zal je een gezonde en gelukkige puppy hebben met de juiste aandacht en verzorging. Maar wat zijn nu eigenlijk belangrijke punten waar je op moet letten bij het verzorgen van jouw puppy? In dit artikel leggen we je alle belangrijke punten uit van het verzorgen van je puppy.

Voeding voor je puppy

Goede voeding is essentieel voor je puppy, want hij moet nog veel groeien en heeft nog een lange weg te gaan tot volwassenheid. Het is belangrijk dat je voer van hoge kwaliteit koopt, dit zal er ook voor zorgen dat je puppy zich goed voelt. We raden je aan om jonge puppy's vier keer per dag te voeden. Naarmate hij ouder wordt, kun je dit langzaam afbouwen naar twee keer per dag. De hoeveelheid voer die je moet toedienen, kan variëren. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking om te bepalen hoeveel voer je moet toedienen van het desbetreffende product.

Je puppy wassen

Een puppy hoeft niet, zoals een mens wel moet, elke dag gewassen te worden. De frequentie waarmee een puppy gewassen moet worden, hangt af van de vacht van jouw puppy. Vooral de lengte van het haar speelt hier een belangrijke rol in. Zo moeten puppy's met korte haren ongeveer twee keer per jaar gewassen worden. Bij langere haren mag iets vaker gewassen worden, bijvoorbeeld vier keer per jaar. Je kunt je puppy eventueel wassen met shampoo. Let hierbij wel op dat je een speciale shampoo koopt wat ervoor zorgt dat je puppy geen last krijgt van huidirritaties. Het beste is om je puppy vervolgens grondig te borstelen in bijvoorbeeld een bad met shampoo. Zorg er natuurlijk wel voor dat je subtiel te werk gaat.

Het borstelen van je puppy

Het is belangrijk dat je je puppy borstelt om vuil en losse haren te verwijderen. De lengte van het haar op de vacht van je puppy bepaalt hoe vaak je moet borstelen. Over het algemeen geldt dat kortere haren minder vaak geborsteld moeten worden. Puppy's met een gemiddelde lengte aan vachthaar moeten ongeveer eenmaal per week worden geborsteld. En zoals verwacht moeten lange haren vaak geborsteld worden, denk hierbij aan het dagelijks borstelen van je puppy.

=> Tip: Zorg ervoor dat je een zachte borstel gebruikt zodat je jouw puppy geen pijn doet. Daarnaast zal een zachte borstel ook het kammen zelf makkelijker maken. Bij korte haren is het belangrijk dat je tegen de richting van de haren in kamt. Gemiddelde en lange haren vereisen juist dat je met de richting mee kamt.

Tandverzorging van een puppy

Je kunt de tanden van jouw puppy poetsen met een speciale tandenborstel die hiervoor is gemaakt. Het liefst ook met een speciale tandpasta voor puppy's. Je moet het gebit van je puppy een aantal keer per week poetsen voor optimale mondgezondheid. Let ook goed op of het tandvlees niet ontstoken is, het tandvlees moet mooi roze zijn. In het geval van ontstekingen kan het misschien nodig zijn om het gebit door een dierenarts te laten nakijken.

=> Tip: Naast het poetsen van de tanden zijn er ook speciale sticks waar puppy's op kunnen kluiven. Deze speciale kluiven dragen ook bij aan de bevordering van het gebit van jouw puppy.

Een puppy moet voldoende bewegen

Voldoende beweging is belangrijk om sterke en gezonde botten op te bouwen. Maar te veel beweging is dan juist weer niet goed voor je puppy. Jonge puppy's zijn nog niet sterk ontwikkeld, daarom raden we aan om slechts een korte wandeling te maken met jonge puppy's. Ze moeten immers nog wennen aan langere afstanden. Je kunt geleidelijk de afstand en duur verhogen, maar ga niet ineens 3 uur wandelen als je normaal maar 20 minuten wandelt. Naarmate de puppy's ouder worden, kun je steeds langer en verder met ze lopen. Maar ook hierbij geldt dat je geleidelijk moet opbouwen.

Basisbenodigdheden van een puppy

Er zijn een aantal zaken die je in huis moet hebben alvorens je een puppy aanschaft. Dit zijn onder andere het verblijf van de puppy als een bench en slaapmand. Daarnaast heb je kussens nodig zodat je puppy niet op de harde ondergrond hoeft te liggen. Verder heb je natuurlijk voer- en drinkbakken nodig. Ook alle materialen omtrent het uitlaten van je puppy zijn noodzakelijk. Denk hierbij aan een puppyriem en halsband. Ook alle benodigdheden omtrent de verzorging van je puppy die in dit artikel zijn besproken, zijn noodzakelijk om in huis te hebben.

Als je dit artikel hebt gelezen en de benodigde puppy artikelen hebt aangeschaft, ben je klaar om je puppy liefdevol te verzorgen! 

Vorig artikel Graanvrij voer voor hond en kat
Volgend artikel De 25 leukste hondenrassen in België

Laat een bericht achter

Opmerkingen worden moeten eerst worden goedgekeurd voordat ze online komen te staan.

* Verplicht