Volgende

Alles over Berner Sennens

De Berner Sennen: groot, vriendelijk en gehecht aan zijn baasje

De Berner Sennen is een grote, vriendelijke hond die erg gehecht is aan het gezin. Het zijn sociale en vrolijke honden, die ook zelfstandig en eigenwijs kunnen zijn. Dit hondenras heeft veel beweging nodig. Oorspronkelijk werden deze honden vooral gebruikt op boerderijen om vee te drijven en het huis en erf te bewaken. Tegenwoordig zijn deze honden populaire huishonden. De Berner Sennen komt het beste tot zijn recht bij een baasje die graag buiten is met de hond, goed leiding kan geven en voldoende tijd voor de vachtverzorging kan nemen.

Kenmerken van de Berner Sennen

De Berner Sennen is stevig gebouwd, groot en heeft een dikke, halflange vacht. De vacht is voor het grootste deel zwart en heeft witte aftekeningen op de borst, snuit en bles. Dit hondenras heeft een forse kop en een stevige snuit. De oren zijn driehoekig en hangen omlaag. De ogen zijn groot, bruin en vriendelijk. De reu bereikt een schofthoogte tussen de 64 en 70 cm. Teven zijn met een schofthoogte tussen 40 en 60 cm gemiddeld een stuk kleiner. De Berner Sennen kan een gemiddelde leeftijd van 8 tot 10 jaar bereiken, doordat dit hondenras sneller met gewrichtsproblemen te maken kan krijgen.

Karakter, temperament en gedrag

Dit hondenras is vrij rustig, maar ook vriendelijk en sociaal. Een karaktertrekje van de Berner Sennen is dat deze zich gemakkelijk aanpast. Dit kan er wel voor zorgen dat ze bij te weinig beweging sloom worden. Deze hond leert snel en is bij een goede opvoeding erg gehoorzaam aan zijn baasje. Toch kan deze hond soms ook eigenwijs zijn. De Berner Sennen is waaks, maar zal alleen blaffen als dit echt nodig is. Ze hechten zich erg aan hun gezin en houden van aandacht. Naar onbekenden toe zullen ze zich vaak terughoudend opstellen. De Berner Sennen is kindvriendelijk en kan ook goed met andere huisdieren overweg, mits hem dit goed is aangeleerd.

Uiterlijke verzorging

De vacht van de Berner Sennen heeft goede verzorging nodig. Zorg ervoor dat u deze minstens twee keer per week kamt. Doe dit tijdens de ruiperiode vaker. Besteed hierbij ook aandacht aan plekken waar de haren lang zijn, zoals de oren, borst, achterpoten en oksels. Controleer regelmatig of de oren schoon zijn en bekijk of er geen takjes of gras tussen de tenen van de hond zitten. Ook moet u de tanden geregeld controleren.

Opvoeding en voeding

Begin op tijd met de opvoeding van de Berner Sennen. Als puppy staat deze hond er voor open om te leren. Leer hem tijdens zijn eerste jaar dan ook goed gedrag aan en wees rustig en consequent in de opvoeding. Begint u pas later met opvoeden, dan zal zijn zelfstandigheid eerder naar boven komen, waardoor de hond zich minder van u aantrekt. Een puppycursus is een aanrader.

Doordat de Berner Sennen aanleg heeft voor gewrichtsproblemen, hebben ze goede voeding nodig. Met de juiste voeding en beweging, zorgt u ervoor dat de hond slank blijft. Bij Animall.be verkopen we speciale Berner Sennen voeding die tegemoet komt aan dit hondenras. Kies altijd voor voeding die past bij de leeftijd van uw hond.

Wilt u ook een Berner Sennen? Bekijk hier alle hondenartikelen van Animall.be zodat u uw Berner Sennen goed kunt verzorgen.