Volgende

Alles over Border Collies

De Border Collie: actief en werklustig

De Border Collie is een slimme en actieve hond, die tevens goed te trainen is. Dit hondenras komt oorspronkelijk uit het grensgebied (de border) tussen Schotland en Noord-Engeland.

Van origine werden deze honden vooral gebruikt om schapen te drijven. Nog steeds beschikt de Border Collie over een sterke werklust. Dit hondenras heeft dan ook een stabiele en actieve baas nodig die echt met hem wilt werken en al over enige ervaring met honden beschikt.

Kenmerken van de Border Collie

De Border Collie heeft een atletische bouw en doorgaans een matig lange of korte vacht. Dit hondenras is herkenbaar aan zijn zwart/witte kleur. Toch komt u ze soms ook in de combinatie wit en bruin tegen. De oren staan vaak rechtop, waarbij de punt ook omlaag kan vallen. Reuen bereiken doorgaans een schofthoogte van 53 cm. Teven zijn doorgaans iets kleiner. De Border Collie wordt gemiddeld 12 tot 15 jaar oud.

Karakter, temperament en gedrag

Border Collies zijn vrij enthousiaste en alerte honden. De hond heeft vanwege zijn verleden als schapendrijver een sterke achtervolgingsdrift, veel uithoudingsvermogen en een bruisende energie. Wanneer dit hondenras weinig te doen heeft, kan hij echter andere (huis)dieren gaan drijven. Deze honden hebben dan ook veel beweging en voldoende activiteiten nodig.

Het is een vriendelijk en gehoorzaam en intelligent hondenras dat gevoelig is voor zijn baasje. Ze houden veel van aandacht en knuffels. Het zijn niet altijd de meest geschikte honden voor een gezin met kleine kinderen, vanwege zijn achtervolgingsdrift. Deze hond is op zijn best bij een actieve eigenaar die graag met de hond werkt en traint, zodat deze voldoende zijn energie kwijt kan.

Uiterlijke verzorging

Border Collies hebben weinig vachtverzorging nodig. Zorg er wel voor dat u de vacht regelmatig borstelt en de klitten uitkamt. Controleer regelmatig de oren van de hond en maak deze eventueel schoon met een wattenstaafje. Zo voorkomt u oorontstekingen. Een oorontsteking merkt u aan stinkende oren en het veelvuldig krabben van de hond aan zijn oren. Bekijk ook regelmatig de staat van de nagels van de Border Collie en knip deze bij met een nagelschaar, indien nodig.

Opvoeding en voeding

Een Border Collie dient consequent te worden opgevoed. Leer de hond om rustig te zijn, want puppy’s hebben vaak de neiging om door te gaan. Dit hondenras is erg gevoelig voor uw stem. Te hard straffen of blijven straffen, zorgt ervoor dat de hond angstig zal worden. Beloon in plaats daarvan de puppy direct voor goed gedrag. Leer de puppy ook de achtervolgingsdrift onder controle te houden en waar hij wel of niet achteraan mag rennen. Wissel de oefeningen voldoende af wanneer u bezig bent met gehoorzaamheidstraining, zodat het niet te saai wordt voor de Border Collie.

Dit hondenras dient op vaste momenten gevoerd te worden met speciaal hondenvoer voor de Border Collie. Dit kunt u bij Animall.be vinden, waaronder voer voor puppy’s, volwassen honden en senioren. Kies altijd voer dat geschikt is voor de leeftijd van de hond.

Waar gaat u aan werken met de actieve Border Collie? Bekijk hier alle hondenartikelen van Animall.be zodat u uw Border Collie goed kunt verzorgen.