Volgende

Alles over Bouviers

De Bouvier: kalm, waaks en energiek

De Bouvier is een kalme, waakzame en energieke hond. Deze honden komen oorspronkelijk uit België, het noordwesten van Frankrijk en het zuidwesten van Nederland. In vroegere tijden werd dit hondenras vooral ingezet als veedrijver of trekhond op boerderijen. Dit vanwege het kalme doch waakzame karakter van de Bouvier. Tegenwoordig wordt deze hond veel als waak- en verdedigingshond gebruikt, maar vooral als gezelschaps- en gezinshond. Wij vertellen u alles over de Bouvier.

Kenmerken van de Bouvier

De Bouvier is een herdershond met een stevige en vierkante bouw, waardoor hij kracht uitstraalt. Hij beschikt over een ruwharige, dubbele vacht. De vacht is doorgaans grijs/zwart, maar u ziet hem ook veel met een zwarte vacht. De schofthoogte bij reuen is 62 tot 68 cm. Teven zijn met een schofthoogte van 59 tot 65 cm vaak kleiner. Dit hondenras wordt gemiddeld 10 tot 12 jaar oud.

Karakter, temperament en gedrag

Niet alleen is de Bouvier een kalme en waakzame hond met veel energie. Dit hondenras is tevens vrij eigenzinnig en beschikt over een zelfstandig karakter. Deze honden gaan op een kalme manier met kinderen om en kunnen ook goed met andere huisdieren geplaatst worden, mits hen dit goed is aangeleerd. De Bouvier heeft een sterk waakinstinct, waardoor deze naast gezelschaps- en gezinshond ook goed als waak- en verdedigingshond kan dienen.

Deze honden hebben veel beweging nodig en de Bouvier is het liefst een deel van de dag buiten. Daarnaast zijn ze ook graag thuis bij het gezin. Naar onbekende mensen toe kan de Bouvier ietwat wantrouwend zijn. Wanneer de eigenaar heeft bepaald dat hij hen kan vertrouwen, doet hij dit echter ook. Een goed gesocialiseerde Bouvier kan tevens goed met andere honden overweg, hoewel reuen het niet altijd met andere reuen kunnen vinden.

Uiterlijke verzorging

De uiterlijke verzorging van de Bouvier is vrij eenvoudig. Dit hondenras moet u minstens eenmaal per week goed kammen en moet 3 tot 4 keer per jaar getrimd worden. Ook de dode onderwol moet goed verwijderd worden, waarbij u de hond ook kunt plukken. Bekijk daarnaast regelmatig het gebit van de Bouvier op onregelmatigheden en poets de tanden één keer per week. Kijk ook de oren goed na op de aanwezigheid van ontstekingen en check regelmatig de nagels.

Opvoeding en voeding

Vanwege zijn achtergrond als waakhond, doet u er goed aan dit hondenras te socialiseren met allerlei mensen. Wees consequent in de opvoeding en vertel de hond duidelijk wat wel en niet mag, waarbij u duidelijk de leiding neemt. Doe dit rustig en zelfverzekerd. Beloon goed gedrag en probeer ongewenst gedrag te voorkomen of te negeren. Dit hondenras leert niet het snelst, waardoor het van belang is om geduldig te blijven.

Qua voeding is het belangrijk voor hondenvoer voor Bouviers te kiezen. Dit kunt u vinden bij Animall.be. Het is hierbij wel van belang te kiezen voor voeding die precies bij de leeftijd van de hond past.

Kiest u voor de Bouvier als gezelschapshond of verdedigingshond? Bekijk hier alle hondenartikelen van Animall.be zodat u uw Bouvier goed kunt verzorgen.