Volgende

Alles over Bulldogs

De Bulldog: zachtaardig en eigenwijs

De Bulldog is sterk, zachtaardig en een tikkeltje eigenwijs. Het ras werd oorspronkelijk gefokt voor gevechten met stieren. Sinds 1835 werd dit echter verboden en kreeg de hond een functie als gezelschapshond. Deze vriendelijke hond past goed bij een rustige eigenaar die duidelijke regels hanteert en hem veel beweging kan geven. Ook heeft dit hondenras veel aandacht nodig. Wij vertellen u alles over de Bulldog.

Kenmerken van de Bulldog

De Bulldog is breed, stevig en gespierd en heeft een opvallend uiterlijk. Dit hondenras heeft een grote, vierkante kop en een korte snuit die iets naar boven is gericht. Hierdoor liggen de ogen en neus dicht bij elkaar. De Bulldog heeft donkere ogen en zogenoemde ‘rozenoren’. Ze hangen deels omlaag en zijn ietwat naar achteren gevouwen. De schofthoogte ligt rond de 40 cm. Doorgaans bereikt de Bulldog een leeftijd van 8 tot 10 jaar.

Karakter, temperament en gedrag

Bulldogs staan bekend als rustig, vrolijk, zachtaardig en vriendelijk. Dit hondenras is graag bij zijn gezin en wil veel aandacht. Ze zijn dol op spelletjes, maar houden er ook van om lekker te luieren. Als de Bulldog ergens geen zin in heeft, kan deze echter wat koppig zijn. 

Tegen vreemden, kan de Bulldog zowel enthousiast als onverschillig zijn. Soms zal hij ook het gezin willen beschermen. Andere honden hebben vaak minder zijn interesse. De knorrende geluiden die de hond kan maken, worden door sommige andere honden als een bedreiging gezien. Echter kan de Bulldog wel met andere dieren leren omgaan.

Uiterlijke verzorging

Doordat de Bulldog een korte vacht heeft, hoeft u deze niet uitgebreid te borstelen. Doe dit alleen in de ruiperiode, waarbij de hond veel haren verliest. Borstel de losse haren met een rubberen borstel weg. Verder is het noodzakelijk de plooien op de kop van Bulldogs dagelijks te checken. Om de ophoping van bacteriën te voorkomen, moet u ze dan ook schoonmaken. Let ook op of de ogen schoon zijn en controleer regelmatig het gebit en de lengte van de nagels. Dit hondenras kan soms te dik worden, waardoor zijn ademhaling moeilijker wordt en de poten worden belast. Dit kunt u voorkomen met voldoende beweging. Doe dit niet in de volle zon, want Bulldogs kunnen niet goed tegen hitte en kunnen dan ademhalingsproblemen krijgen.

Opvoeding en voeding

Een goede opvoeding is ook bij de Bulldog van groot belang. Zorg ervoor dat een puppy goed kan wennen aan andere mensen en dieren. Wees bij de opvoeding consequent doch vriendelijk. Bulldogs zijn gevoelig voor een zachte en rustige begeleiding. Pakt u hem echter te hard aan, dan zal deze zich tegen u afzetten. De Bulldog is gevoelig voor stemgebruik en de stemming van zijn baasje. Dit is dan ook zeker iets om in het achterhoofd te houden bij de opvoeding van een puppy.

Er is speciale Bulldog voeding beschikbaar bij Animall.be, voor zowel junior, volwassen als senior honden. Kies altijd voor voeding die past bij de leeftijd van uw hond.

Wilt u ook een lieve, eigenwijze Bulldog in huis? Bekijk hier alle hondenartikelen van Animall.be zodat u uw Bulldog goed kunt verzorgen.