Volgende

Alles over Dalmatiërs

     Dalmatiër

De Dalmatiër: energiek en speels

Bij de Dalmatiër denkt u wellicht meteen aan de film ‘101 Dalmatiërs’ van Disney. Dit hondenras is zeer energiek en speels. De Dalmatiër is vernoemd naar een kuststeek in Kroatë. Hij is afkomstig uit Dalmatië. Dit hondenras werd omstreeks 1800 populair en veel ingezet als koetshond. Zij liepen met rijtuigen mee en beschermden de inzittenden tegen gevaar. Tevens werden de honden ingezet als circusartiesten, oorlogswachters en mascottes voor de brandweerkazerne. Tegenwoordig is de Dalmatiër een gezelschapshond. Het is echter een zeer energiek en speels ras. Driemaal daags een ommetje is niet voldoende. Rennen in het bos, aan de fiets of zwemmen vind de Dalmatiër te gek.

Kenmerken van de Dalmatiër

De Dalmatiër staat bekend om zijn witte vacht met zwarte vlekken. Bij de geboorte zijn ze echter geheel wit. Het is een middelgrote, sierlijke hond die over een gespierd en gestroomlijnd lichaam beschikt. De vacht is kort of dichtbehaard en heeft zwarte of bruine vlekken. De staart is lang en buigt licht opwaarts. De reu bereikt doorgaans een schofthoogte van 60 cm. Een teef is met een schofthoogte van 54 tot 57 cm iets kleiner. De Dalmatiër wordt ongeveer 10 tot 12 jaar oud.

Karakter, temperament en gedrag

Dalmatiërs zijn vrij gevoelig, energiek en speels. Hun loyaliteit ligt bij hun gezin en met kinderen kunnen ze goed overweg. Voor kleine kinderen kunnen deze energieke honden soms wat minder geschikt zijn. Dit hondenras is vrij intelligent en kunt u goed trainen. Ook kunt u deze hond als waakhond inzetten. Tegen vreemden kunnen deze honden zich terughoudend opstellen en tegen andere honden soms zelfs agressief. Het kan ook zijn dat de honden schuw of gespannen zijn wanneer ze niet goed gesocialiseerd zijn. Dalmatiërs beschikken over een erg goed geheugen en herinneren het zich jaren later nog als ze in het verleden niet goed behandeld zijn. Deze hond kan niet goed alleen thuis zijn en verblijft het liefst in gezelschap van zijn baasje.

Uiterlijke verzorging

Een Dalmatiër heeft weinig uiterlijke verzorging nodig. Ze ontwikkelen geen aanwezige hondengeur en hebben de neiging vrij schoon te blijven. Echter verliest dit hondenras veel haar. Door dagelijks de vacht te borstelen, zorgt u ervoor dat er minder haren op uw meubilair zullen achterblijven. Check ook regelmatig het gebit van de hond op ontstekingen. Ook de oren dienen op onregelmatigheden gecheckt te worden en de nagels dienen te worden geknipt met een nagelschaar, zodat deze niet te lang groeien.

Opvoeding en voeding

De opvoeding van Dalmatiërs is een hele bezigheid. Vaak luisteren ze slecht naar hun baasje als deze hen roept en rennen ze hard weg. Dit gedrag kan tot het derde levensjaar voortduren, wat voor frustraties bij het baasje kan zorgen. Dit hondenras is erg gevoelig, waardoor u ze niet met een te strenge hand aan moet pakken. Het is noodzakelijk om duidelijke regels te stellen en een consequente opvoeding te hanteren. Ook veel geduld en beloningen bij positief gedrag zal u het verst brengen. Wanneer de Dalmatiër een goede opvoeding krijgt, is deze hond erg gericht op zijn baasje en luistert hij erg goed. Geef dit Dalmatiërs voeding die speciaal is gemaakt voor deze honden en kies altijd voor de zak die bij de leeftijd van de hond past. Voer voor uw Dalmatiër vindt u bij Animall.be


Kiest u ook voor de vrolijke en speelse Dalmatiër? Bekijk hier alle hondenartikelen van Animall.be zodat u uw Dalmatiër goed kunt verzorgen.