Volgende

Alles over Dobermans

De Dobermann: krachtig en waakzaam

De Dobermann is een krachtige en waakzame hond. Tevens beschikt dit hondenras over veel energie en hebben ze daarom veel beweging nodig. Oorspronkelijk werd deze hond gefokt door de Duitser Louis Dobermann, die op zoek was naar een goede waakhond om met hem mee te gaan tijdens zijn rondes als belastinginner. Dit hondenras werd dan ook in eerste instantie als waakhond gefokt en wordt hier tegenwoordig nog veel voor ingezet. Ook doet de Dobermann dienst als politiehond, reddingshond, therapiehond en bovenal als gezelschapshond.

Kenmerken van de Dobermann

De Dobermann heeft een slank, gespierd lijf en een lange kop. De vacht is kort, stijl en glanzend en vindt u in de kleuren donkerrood, zwart of reebruin met roestkleurige aftekeningen op de snuit, het lichaam en de staart. Een reu kan een schofthoogte tussen de 68 en 72 cm bereiken. Teven bereiken doorgaans een schofthoogte tussen de 63 en 68 cm. De Dobermann wordt gemiddeld 10 tot 12 jaar.

Karakter, temperament en gedrag

Dobermanns zijn erg op mensen georiënteerd en zijn zowel aanhankelijk als lief wanneer zij een goede training gehad hebben en goed gesocialiseerd zijn. Hun loyaliteit ligt bij hun baasje en ook met kinderen kunnen ze goed overweg als ze samen zijn opgegroeid. Het komt echter ook voor dat de Dobermann maar met een enkele persoon een band aan zal gaan.

Doordat deze honden krachtig en energiek zijn, hebben ze veel beweging nodig. Wordt hen dit onthouden, dan kan dit ervoor zorgen dat ze prikkelbaar worden of agressief gedrag gaan vertonen. En dat is verre van wenselijk. Dit hondenras kan minder goed met andere huisdieren omgaan en zal zich tegenover vreemden ook afstandelijk opstellen. Ze hebben veel aandacht nodig en kunnen niet goed alleen thuis zijn. Het baasje moet dan ook bereid zijn om de nodige tijd met de hond door te brengen.

Uiterlijke verzorging

De Dobermann heeft minimale uiterlijke verzorging nodig. Het is wel van belang de vacht af en toe te borstelen of af te nemen met een vochtige doek om de losse haren weg te nemen. Een goede mondhygiëne is tevens van belang. Poets eenmaal per week de tanden van de hond en check het gebit dan ook op onregelmatigheden. Houd tevens de nagels van de Dobermann kort door ze regelmatig bij te knippen met een nagelschaar.

Opvoeding en voeding

Dobermanns kunt u goed trainen, maar hebben wel een dominante baas nodig. Door de honden vroeg te socialiseren en gehoorzaamheid aan te leren, kunt u verlegenheid tegen gaan. Dit zal anders sneller tot agressie kunnen leiden. Een Dobermann kunt u het beste positief benaderen, middels een consequente opvoeding met veel respect. Op een hardhandige aanpak zullen ze niet reageren en dit kan dan ook averechts werken.

Ook de juiste voeding is van belang. bij Animall.be vindt u speciale Dobermann voeding. Kies, afhankelijk van de leeftijd van uw hond, voor een zak voor puppy’s tot 11 maanden, volwassen honden of senioren.

Kiest u ook voor de waakzame en trouwe Dobermann?  Bekijk hier alle hondenartikelen van Animall.be zodat u uw Dobermann goed kunt verzorgen.