Volgende

Alles over Duitse Herders

De Duitse Herder: intelligent, aanhankelijk en een harde werker

De Duitse Herder staat bekend om zijn hoge intelligentie en werklust. Het is een aanhankelijk hondenras dat veel beweging en uitdaging nodig heeft. Van oorsprong was de Duitse Herder een schaapherdershond. Tegenwoordig heeft dit hondenras diverse taken en wordt hij veel ingezet bij de politie, als blindengeleidehond of hulphond. Duitse Herders hebben een baasje nodig die duidelijke regels stelt. Hierdoor zullen zij volledig tot hun recht komen.

Kenmerken van de Duitse Herder

De Duitse Herder is sterk, gespierd en middelgroot. De vacht kent drie varianten. Stokhaar, langstokhaar of langhaar. Bij deze eerste 2 varianten is een deklaag van stokhaar met daaronder een ondervacht aanwezig. Doorgaans heeft de vacht een zwart met roodbruine aftekening of een zwart met bruine aftekening. Dit hondenras heeft staande oren en een behaarde staart. De reu kan een schofthoogte van 60 tot 65 cm bereiken, terwijl de teef met een schofthoogte van 55 tot 60 cm iets kleiner is. Een Duitse Herder wordt gemiddeld 10 tot 12 jaar oud.

Karakter, temperament en gedrag

Duitse Herders zijn intelligent, energiek en erg gericht op hun baasje. Ze werken graag met hem of haar samen en zijn tevens waaks. Ze willen het gezin graag beschermen en zijn ook erg aanhankelijk. Dit hondenras zal vriendelijk of neutraal reageren bij onbekenden. In de omgang met andere honden willen ze graag de baas spelen. Het is dan ook noodzakelijk de omgang met andere honden goed te begeleiden.

De Duitse Herder kan goed overweg met de kinderen uit het eigen gezin, maar zal deze kinderen soms willen verdedigen tegen andere kinderen. Het is dan ook aan te raden de hond niet alleen met de kinderen te laten. Dit hondenras kent een hoge pijngrens en is vrij hard, maar is wel gevoelig voor de stem van zijn baasje.

Uiterlijke verzorging

De vacht van de Duitse Herder moet regelmatig geborsteld worden. Dit komt doordat ze veel verharen. Door de losse ondervacht weg te kammen met een ‘herderhark’, kunt u uw hond hier goed bij helpen. Inspecteer ook regelmatig de mond op tekenen van roodheid, een stinkende adem of andere onregelmatigheden. Zo kun je een eventuele infectie snel verhelpen. Poets in elk geval eens per week de tanden van uw hond.

Opvoeding en voeding

De opvoeding van een Duitse Herder dient rustig en goed begeleid te gebeuren. Een Duitse Herder leert vrij snel en is gevoelig voor de stem van zijn baasje en beloningen in de vorm van speeltjes. Beloond u goed gedrag, dan zult u ver komen met uw Duitse Herder. De Duitse Herder heeft van oudsher een sterke achtervolgingsdrift. Het is dan ook noodzakelijk de hond te leren dat hij niet overal achteraan moet rennen. Door te zorgen dat de hond zowel geestelijk als lichamelijk tot zijn recht komt, zal hij geen probleemgedrag gaan ontwikkelen.

Duitse Herders hebben kwalitatief voer nodig. Bij Animall.be vindt u speciaal voer voor Duitse Herders. Laat de hond na het eten minstens twee uur rusten. Dit hondenras heeft namelijk een gevoelige spijsvertering. Ga daarna pas met hem de deur uit voor een wandeling.

Kiest u ook voor de trouwe Duitse Herder? Bekijk hier alle hondenartikelen van Animall.be zodat u uw Duitse Herder goed kunt verzorgen.