De Labrador: alles over dit vriendelijke hondenras
De Labrador is een populair hondenras en wordt veel gezien in gezinnen. Het is een sociale en zachtaardige hond, die goed met kinderen om kan gaan. Van origine is de Labrador een jachthond. Nog verder daarvoor werd dit hondenras ook ingezet als hulphond voor vissers.
Omstreeks het einde van de 18e eeuw werd dit ras vanuit St. John's, Newfoundland geëxporteerd naar Engeland. Hier stond het hondenras lange tijd bekend als de St. Johns hond. De Labrador werkt graag samen met zijn baasje. ‘Labrador’ is een Portugese naam en staat dan ook voor ‘werker’. Wij vertellen u alles over de Labrador.
Kenmerken van de Labrador
De Labrador werd in Europa als zwarte hond geïntroduceerd en komt tegenwoordig ook in het goudgeel en chocoladebruin voor. De hond is stevig gebouwd en is vrij energiek. De reu kan een schofthoogte tot 57 cm bereiken, terwijl de teefjes met een schofthoogte van 56 cm iets kleiner zijn.
Kenmerken van de Labrador zijn een brede schedel, vriendelijke bruine ogen en kleine oren. Dit hondenras beschikt over een korte en dikke vacht, met een waterafstotende ondervacht. Een typerend kenmerk van de Labrador is een korte, dikke staart. Daarnaast bereiken Labradors een gemiddelde leeftijd van 12 tot 14 jaar.
Karakter, temperament en gedrag
Een bovengemiddelde intelligentie en zachtaardigheid zijn enkele kenmerken van het karakter van de Labrador. Dit hondenras pakt signalen sneller op en is makkelijker te trainen in vergelijking met andere honden. Labradors zijn actieve, sociale honden die graag in de buitenlucht zijn. Bij spelletjes, zoals apporteren, kan deze hond zijn energie goed kwijt.
Ook zijn labradors uitermate geschikt als gezinshond en zijn ze zowel lief als rustig. Echter is het wel belangrijk zijn energieke karakter de ruimte te geven door regelmatig naar buiten te gaan. Doordat de Labrador uitblinkt in vriendelijkheid, is dit hondenras niet geschikt als waakhond.
Uiterlijke verzorging
Labradors hebben regelmatig verzorging nodig. Inspecteer de ogen regelmatig op vuil en ontstekingen. Als de Labrador ouder wordt, kunnen de oogleden gaan hangen, waardoor er sneller ontstekingen ontstaan. De oren van de Labrador zijn vrij ontstekingsgevoelig. Check ze dan ook dagelijks op ontstekingen, roodheid en oorsmeer. Als de oren stinken, is er vaak sprake van een bacteriële infectie. Borstel uw labrador één keer per week., tijdens de ruiperiode vaker.
Tip: bekijk hier alle artikelen voor oorverzorging hond.
Ook het gebit van uw labrador heeft aandacht nodig. Poets eenmaal per week de tanden van de hond, maar doe dit wel met een speciale hondentandpasta. Bekijk ook of er sprake is van roodheid, zwellingen of een slechte adem.
Opvoeding en voeding
De opvoeding van een Labrador puppy kost tijd en geduld. U zal dan ook uw ritme moeten aanpassen aan een puppy die soms ongelukjes in huis krijgt of ‘s nachts wakker wordt. Belangrijk is om geduldig en consequent te zijn. Wandel minstens 4 keer per dag met uw puppy en lees u goed in over zindelijkheidstraining. Labradors worden geestelijk en lichamelijk pas laat volwassen.
Zorg ook dat u leuke denkspelletjes, puzzels en leuke hondenspeeltjes in huis hebt. Geef de puppy als voer speciale puppybrokken tot 15 maanden oud en stap daarna over op volwassen hondenbrokken en eventueel natvoer. Is uw Labrador op leeftijd, dan is er ook speciale voeding die dit ras op zijn oude dag het beste ondersteunt. Qua voeding kunt u het beste voor speciaal voeding voor Labradors kiezen. Dit vindt u in bij Animall.be, waaronder voer voor puppy’s, volwassen honden en senioren.
Kiest u ook voor een labrador? Bekijk hier alle hondenartikelen van Animall.be zodat u uw labrador goed kunt verzorgen.