Volgende

Alles over Maltezers

De Maltezer: klein en aanhankelijk

De Maltezer is een kleine en aanhankelijke hond die graag actief is en snel kan leren. Van oorsprong komt dit hondenras uit de kustplaatsen aan de Middellandse Zee. Daar jaagde hij op ratten en muizen. Later werden dit populaire gezelschapshonden. De Maltezer is het beste op zijn plek bij een baasje die veel tijd aan de hond wilt besteden. Ze houden er niet van lang alleen thuis te zijn en gaan er het liefst samen met hun baasje op uit.

Kenmerken van de Maltezer

De Maltezer is een kleine hond, maar heeft een relatief lang lichaam. Kenmerkend zijn de witte lange, zijdeachtige stijle haren. Ook op de kop van de hond is het haar lang. De snuit is vrij recht en is korter dan de helft van de schedel. De neus is doorgaans zwart en de ogen donker van kleur. De rug is recht en aan de achterzijde bevindt zich een lange staart die de hond in een boog over het lichaam draagt. De schofthoogte die een reu kan bereiken is tussen de 21 en 25 cm. Teefjes bereiken een schofthoogte van 20 tot 23 cm. De Maltezer wordt gemiddeld 12 tot 16 jaar oud.

Karakter, temperament en gedrag

Maltezers zijn vrolijk, zachtaardig en erg vriendelijk. Ze hechten zich sterk aan hun baasje.

Ook zijn het vrij speelse en intelligente honden. Ze zijn het liefst in gezelschap van hun baasje en zijn niet graag alleen. Ook zijn ze gevoelig en kunnen ze slecht tegen een boze stem. Het zijn tevens waakse honden die bij bezoek zullen blaffen of wanneer er onraad is. Deze honden kunnen goed met andere honden overweg en zijn goed te plaatsen met andere huisdieren. Ook met kinderen kunnen ze goed overweg. Naar vreemden zullen ze zich doorgaans vriendelijk opstellen.

Uiterlijke verzorging

De Maltezer vraagt om een uitgebreide vachtverzorging. Kam de vacht dagelijks geheel door om klitten zoveel mogelijk te voorkomen. Dit doet u laag voor laag, omdat u zo het beste tot de onderste laag kunt komen. Neem ook lastige plekken zoals het haar onder de oksels mee. Wilt u de vacht stralend wit houden, dan is een regelmatige bad gewenst. Hiervoor kunt u het beste speciale hondenshampoo gebruiken, zodat de huid niet wordt geïrriteerd. Zorg er verder voor dat u de oren van de hond iedere dag controleert op onregelmatigheden, zodat u op tijd bij een eventuele oorontsteking bent. Poets dagelijks de tanden van de hond met een speciale hondentandpasta en controleer het gebit. Knip de nagels indien nodig.

Opvoeding en voeding

Maltezers zijn niet lastig opvoedbaar, maar het is wel van belang duidelijke regels te stellen en consequent te zijn. Blijf hierbij altijd vriendelijk en rustig. Besteed extra aandacht aan het leren om alleen te zijn en bouw dit rustig op. Leer de hond ook aan om niet te veel te blaffen. Een puppycursus kan hierbij helpen.

Kies voor geschikte voeding voor dit hondenras. U kunt speciale voeding voor Maltezers verkrijgen bij Animall.be. Er zijn zakken voor puppy’s, volwassen honden en senioren.

Kiest u ook voor de kleine, lieve Maltezer? Bekijk hier alle hondenartikelen van Animall.be zodat u uw Maltezer goed kunt verzorgen.