Volgende

Alles over Newfoundlanders

De Newfoundlander: zachtmoedig en zelfverzekerd

De Newfoundlander is een zachtmoedig en zelfverzekerd hondenras. Ze zijn tevens aanhankelijk en sociaal en staan bekend als echte zwemliefhebbers. Deze honden komen van het gelijknamige Canadese eiland en werden daar ingezet als vissershulp, om karren te trekken, bootjes naar binnen te halen en drenkelingen te redden. Deze honden werden eind 18e eeuw naar Engeland verscheept vanuit Canada. Tegenwoordig is de Newfoundlander vooral een gezelschapshond. Deze honden passen het beste bij een evenwichtige eigenaar die een consequente opvoeding hanteert en de nodige tijd voor vachtverzorging kan nemen.

Kenmerken van de Newfoundlander

De Newfoundlander heeft een grote en gezette bouw. Ze hebben een gespierd lichaam en een diepe, brede borstkas. De poten zijn stevig en tussen de tenen bevinden zich kleine vliezen die hem helpen bij het zwemmen. De kop is vrij massief en de snuit kort en vierkant. De ogen zijn klein en de oren zijn driehoekig en hangen omlaag. De vacht is vrij lang en waterafstotend. Dit ras ziet u in kleuren zoals donkerbruin, zwart of wit-zwart. Reuen kunnen een schofthoogte van 81 cm bereiken. Teefjes bereiken doorgaans een schofthoogte van 67 cm. De Newfoundlander wordt gemiddeld 10 jaar oud.

Karakter, temperament en gedrag

Newfoundlanders zijn zachtmoedig, vriendelijk, volgzaam en erg gehecht aan hun gezin.

Wanneer nodig zal de Newfoundlander hen beschermen, maar niet onnodig optreden. Het is een rustige en intelligente hond. Naar onbekenden en andere honden stelt dit hondenras zich doorgaans vriendelijk op. Wordt hij echter teveel uitgedaagd, dan laat deze hond niet over zich heen lopen. Ook met andere huisdieren kan de Newfoundlander goed overweg als hij goed gesocialiseerd is. Met kinderen gaat deze hond op een geduldige en verdraagzame manier om. Deze honden kunnen makkelijk enkele uren alleen zijn, wanneer hij daarnaast voldoende kan bewegen.

Uiterlijke verzorging

De vacht van Newfoundlanders is dik en heeft veel onderhoud nodig. De vacht moet wekelijks worden gekamd met een borstel om klitten te voorkomen. Dit doet u laag voor laag, waarbij u bij de achterpoten begint en steeds verder naar boven en naar voren werkt. Besteed extra aandacht aan haar achter de oren en onder de oksels, want dit klit sneller. U kunt de vacht ook dagelijks borstelen. Is de hond in de rui, dan kunt u de overtollige haren met een klein harkje weghalen. Knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg. Scheer de vacht niet, omdat dit de vachtstructuur aan kan tasten. Check ook regelmatig het gebit, de ogen en de oren van de hond op onregelmatigheden.

Opvoeding en voeding

De Newfoundlander dient van kleins af aan duidelijke regels te hebben. Hij is zeer gevoelig voor de intonatie van de stem. Wees consequent en sta geen dingen toe die u later ook niet zou willen. Leer de hond om niet tegen mensen op te springen en strak aan de lijn te blijven lopen. Als de hond eenmaal volwassen en dus ook sterker is, kan hij u anders makkelijk omver trekken. Beloon goed gedrag en blijf positief. Newfoundlanders staan er bekend om goed te kunnen leren.

Qua voeding kunt u het beste voor speciale voeding voor Newfoundlanders kiezen. Dit vindt u in bij Animall.be, waaronder voer voor puppy’s, volwassen honden en senioren.

Kiest u ook voor de zachtmoedige Newfoundlander? Bekijk hier alle hondenartikelen van Animall.be zodat u uw Newfoundlander goed kunt verzorgen.