Volgende

Alles over Rottweilers

De Rottweiler: gezinshond en waakhond

De Rottweiler staat bekend als een sterke, grote hond. Ze worden zowel als gezinshond en waakhond ingezet. Dit hondenras is ontstaan in de Duitse stad Rottweil uit honden die door boeren werden gebruikt om vee naar en van de markt te drijven. Hierbij bewaakten ze ook de spullen. Later werd deze hond veel als politiehond ingezet. Rottweilers zijn zelfverzekerde, rustige honden en hebben behoefte aan een eigenaar met geestelijk overwicht.

Kenmerken van de Rottweiler

De Rottweiler is stevig gebouwd en heeft een gedrongen en gespierd lichaam. Kenmerkend voor dit hondenras zijn een brede kop met een middellange, brede snuit en driehoekige hangende oren. Rottweilers beschikken over een korte en dichte vacht. Deze is altijd zwart met roodbruine aftekeningen. Een reu kan een schofthoogte van 61 tot 68 cm bereiken. Teven zijn met een schofthoogte van 56 tot 63 cm doorgaans kleiner. De Rottweiler wordt gemiddeld 10 tot 13 jaar oud.

Karakter, temperament en gedrag

Rottweilers zijn alert, evenwichtig en zelfverzekerd. Ze kunnen zich sterk aan een gezin hechten en willen dit het liefst beschermen. Ze houden van contact en aandacht en doen graag iets voor hun baasje, mits zij hier een goede band mee hebben opgebouwd. Doordat Rottweilers nogal eens overheersend gedrag vertonen, moet het baasje geestelijk overwicht hebben.

Ook is het van belang dat u al ervaring met honden hebt. Het zijn echte waakhonden die hun territorium tegen indringers zullen verdedigen. Ook is de Rottweiler vrij onafhankelijk en kan dit hondenras prima voor langere tijd alleen zijn, hetzij hem dit goed is aangeleerd.

Uiterlijke verzorging

De Rottweiler behoeft een minimale vachtverzorging. Het is voldoende om de vacht van dit hondenras wekelijks te kammen of te borstelen. In de ruiperiode, die twee keer per jaar plaatsvindt, moet u de vacht dagelijks borstelen. De hond verliest dan veel haar.

Zorg ervoor dat u het gebit goed controleert, u de tanden verzorgt en dat de nagels niet te lang worden. Daarnaast heeft de Rottweiler aanleg voor overgewicht. Zorg er door middel van veel wandelen voor dat de hond niet te dik wordt, zodat er geen gewrichtsproblemen zullen ontstaan. De Rottweiler is graag buiten en is geschikt voor apporteren, speuren, gehoorzaamheidstraining en reddingswerk. 

Tip: gebruik speciaal honden speelgoed om lekker met uw Rottweiler aan de slag te gaan.

Opvoeding en voeding

Bij de opvoeding van de Rottweiler is het van belang dat u rustig en consequent bent. Dit hondenras is gevoelig voor rangverhoudingen. De kunst is dan ook om goed leiding te geven aan de hond, zodat hij dit niet zelf gaat doen. Een harde aanpak werkt echter averechts en maakt dat de hond zich tegen u kan keren. Een goede relatie opbouwen met de Rottweiler is tevens erg belangrijk.

Koop verder speciale voeding voor Rottweilers. Er zijn diverse zakken voor zowel puppy’s, volwassen honden en senioren te koop bij Animall.be. Begin met puppyvoer tot 12 maanden en stap vervolgens over op het volwassen voer en natvoer. Bij senioren is speciale voeding vereist om de Rottweiler in goede conditie te houden.

Maakt u ook de keuze voor dit trouwe hondenras? Bekijk hier alle hondenartikelen van Animall.be zodat u uw Rottweiler goed kunt verzorgen.