Volgende

Alles over Shelties

De Sheltie: intelligent, vrolijk en actief

De Sheltie, oftewel de Shetland Sheepdog, is een intelligente, beweeglijke en enthousiaste hond. Deze hond werkt graag samen met zijn baasje en is aanhankelijk en gevoelig. Dit hondenras komt oorspronkelijk uit de Shetland eilanden, waar hij werd ingezet om schapen te hoeden en te waarschuwen bij onheil. Omstreeks 1900 werden deze honden ook buiten de eilanden populair. Tegenwoordig is het een sportieve gezelschapshond die veel beweging nodig heeft. Daarom past de Sheltie het beste bij een actief baasje.

Kenmerken van de Sheltie

De Sheltie is klein, sierlijk en heeft een lang lichaam. De borst is diep en de rug recht. De kop is lang en wigvormig en de voorsnuit is net zo lang als de schedel. De driehoekige oren zullen bij alertheid rechtop staan. Dit hondenras heeft een zachte, korte ondervacht die vrij dicht is en een lange, harde bovenvacht. U vindt de Sheltie in diverse kleuren, waaronder zwart met een warme bruine aftekening, wit, zwart-bruin en zwart-wit. Reuen bereiken een schofthoogte tot 37 cm. Voor een teefje is dit 35,5 cm. De Sheltie wordt gemiddeld 12 jaar oud.

Karakter, temperament en gedrag

Shelties zijn vrij opgewekt en erg gehecht aan hun gezin. Ze willen graag met en voor hun baasje werken en kunnen erg gehoorzaam zijn. Soms is dit ras echter ook een beetje eigenwijs. Daar de Sheltie een gevoelige aard heeft, is een positieve en vriendelijke aanpak gewenst. Anders bestaat de kans dat hij onzeker wordt. Naar onbekenden toe zal dit hondenras zich terughoudend opstellen.

Met andere honden kan hij doorgaans goed overweg, maar hij heeft meer interesse voor zijn baasje dan voor zijn soortgenoten. Een goed gesocialiseerde Sheltie kan ook met andere huisdieren goed overweg. Met kinderen die hem bekend zijn, kan de Sheltie goed opschieten. Naar onbekende kinderen zal hij zich terughoudend opstellen. Deze honden zijn vrij waaks en zullen hun baasje en gezin willen beschermen.

Uiterlijke verzorging

De langharige vacht van de Sheltie vereist eigenlijk maar weinig werk. Borstel de vacht minimaal één keer per week en kam dagelijks het lange haar achter de oren, onder de oksels en bij de achterpoten. Zo kunt u klitten voorkomen. Tijdens de rui dient u de hond dagelijks te borstelen. Controleer ook regelmatig de nagels en check het gebit en de oren op onregelmatigheden.

Opvoeding en voeding

De Sheltie heeft een goede socialisatie en consequente opvoeding nodig. Besteed extra aandacht aan de omgang met onbekende mensen en kinderen. Ook de omgang met andere honden dient goed begeleid te worden. Leer de jonge hond om niet teveel te blaffen en stil te zijn op commando. Wees vriendelijk, duidelijk en beloon positief gedrag. Deze honden zijn gevoelig voor uw stem en een harde aanpak zal dan ook averechts werken. Geef stabiel en duidelijk leiding.

Bij Animall.be kun u speciale Sheltie voeding vinden. Koop een zak die toegepast is op de leeftijd voor uw hond en kies een zak voor puppy’s, volwassen honden of senioren.

Kiest u ook voor de vrolijke en actieve Sheltie? Bekijk hier alle hondenartikelen van Animall.be zodat u uw Sheltie goed kunt verzorgen.