Volgende

Alles over Cairn Terriër

De Cairn Terrïer: levendig en een tikkeltje eigenwijs

De Cairn Terriër is een levendige, vrolijke hond die een tikkeltje eigenwijs kan zijn. Ook is deze hond zelfstandig, moedig en dol op aandacht. Dit hondenras is afkomstig uit de Schotse Hooglanden, waar ze werden ingezet om te jagen op dassen, otters en vossen. De huidige Terriër beschikt nog steeds over zijn jachtinstinct, maar is een vrolijke en beweeglijke gezinshond. Ze passen het beste bij een eigenaar die goed leiding kan geven aan de hond en actief met hem op pad gaat.

Kenmerken van de Cairn Terriër

De Cairn Terriër is klein en compact. Dit hondenras heeft een gemiddeld lange rug en diepe borstkas. Zijn poten zijn middelmatig lang en vooral aan de achterkant gespierd. Deze honden hebben een kleine kop die goed in verhouding met de rest van het lichaam is.

De brede schedel beschikt over een sterke snuit en sterke kaken. De oren zijn driehoekig, klein en staan rechtop. De ogen staan wijd uit elkaar. De vacht bestaat uit een korte, zachte ondervacht en een overvloedige bovenvacht. Kleuren die u vooral bij dit hondenras ziet, zijn crème, tarwe, grijs, rood of bijna zwart. De Terriër kan een schofthoogte van 28 tot 31 cm bereiken en wordt gemiddeld 12 jaar oud.

 

Karakter, temperament en gedrag

Cairn Terriërs zijn energiek en nieuwsgierig. Ze zijn dol op spelen en graven. Hij gaat graag op ontdekkingstocht en is erg aanhankelijk. Naar onbekenden toe zal dit hondenras enthousiast reageren. Ook naar andere honden stellen ze zich sociaal op, maar als ze uitgedaagd worden, kunnen ze wel op hun strepen gaan staan. Deze honden moeten goed met andere huisdieren worden gesocialiseerd. De Cairn Terriër kan leren de dieren in zijn eigen gezin met rust te laten, maar zal snel achter soortgelijke dieren die hij tegenkomt aan rennen. Deze honden kunnen goed met kinderen overweg en stellen zich tolerant op. Ook alleen blijven kunnen ze leren.

Uiterlijke verzorging

De Cairn Terriër beschikt over een plukvacht. Dit betekent dat de vacht enkele keren per jaar geplukt moet worden, zodat de dode haren verwijderd worden. Dit kunt u door een trimsalon laten doen, maar u kunt ook zelf aan de slag. Laat u van tevoren goed informeren hoe u dit het beste kunt doen, zodat er geen huidproblemen ontstaan. Trim dit hondenras het liefst 3 tot 4 keer per jaar om de vacht mooi te houden en borstel de vacht wekelijks om vuil te verwijderen. Ook de oren, het gebit en de nagels dienen regelmatig gecontroleerd te worden.

Opvoeding en voeding

Cairn Terriërs hebben een consequente opvoeding nodig. Besteed hierbij extra aandacht aan het omgaan met andere huisdieren. Zo kan hij leren om hier niet achteraan te rennen. Leer de puppy om ook aan het trimmen te wennen. Dit hondenras kan vrij ondeugend zijn. Zorg er dan ook voor dat u de pup beloont wanneer hij rustig is.

De voeding voor Cain Terriërs dient geheel gemaakt te zijn voor dit hondenras. U kunt diverse zakken voer voor Cain Terriërs verkrijgen bij Animall.be voor iedere leeftijd.

Kiest u ook voor de vrolijke Cairn Terriër? Bekijk hier alle hondenartikelen van Animall.be zodat u uw Terriër goed kunt verzorgen.